2011. október 6.

Kötök, avagy a hely szelleme

Kötök.
Legyet.
Horogra.
Ehhez le kell mennem, na nem alfába, hanem a pincébe, ott a műhely.
Amikor a házat megvettük egy „icipicit részeges”, délelőtt tíz óráig beszámítható lumpen-családtól, a padló helyett nutriaszarral betapasztott guanókéreg szolgált járófelületként, a pince betonfalából rozsdás kötöződrót-dzsungel acélgilisztáival kellett megbirkózniuk a gyanútlan Laokoon-utódoknak, akik mi voltunk, ugyebár. És pincebogarakon degeszre hízott pókmatuzsálemekkel.

Azóta a pince átalakult, de nem csak úgy magától, hanem mindenféle „szabadkőműves” székelygóbék, számlaadó vállalkozók és a nem kevés saját erő bevetése folytán, hő- és vízszigetelt járófelületet kapott, amit hetente egyszer élvezettel lehet felmosni. Illetve lehetne, ha ennek nem állnék ellent vehemens tiltakozással.
Egy pár éve ugyanis, ide vackolta be magát a légykötő műhely.

Jó hely.

Minden légykötő tapasztalhatta, hogy a műlegyes divatszalon szabász-varrász szekcióján végzett eszkábálós pepecselés mily fura hulladékképződéssel jár.
A padlóra ejtett horog az átelleni sarokban landol (mindig ott keresem először és mindig ott, meg is találom). Szöcske-redundancia.
A gondosan, gyöngyfogó-csipesszel fölcsippentett üveg, műanyag, bronz, ólom, acél, réz és wolfram bigyók statisztikailag értékelhető mennyisége ugyanis kiszabadul a csipesz csípéséből és a gyönyörű padlóra esik. Cing-cing-cing. Na hova gurulhatott? A drága ólom és wolfram fejekért hithű muzulmán módjára, kelet felé, a rongyos rojtos torontáli szőnyegen térdre ereszkedve, erős szemüveget téve térdre rogyok és tenyérrel serítem végig a padozatot. Az összegyűlt pihe, toll (né, egy páva-szegmens!), pitypang-virágzat, nyárfaszösz és egyéb zsebpiszkok között összeguberált matériák egy része ugyan újrahasznosíthatóvá válik, de az elveszett üveggurigák alattomos taposóaknák módjára várják, hogy gyanútlan járókelők igénybe vegyék a pince (műhely) padlóját. Rajtajárás céljából. Látványos korcsolya-mutatványokat lehetne filmre venni, a fél világ derülésére. Görgőscsapágy járólapon. A szegény delikvens minden második szavát ki kéne füttyögni, a megmaradt rész sem tűrne nyomdafestéket.
Hát ezért nem lehet felmosni csak úgy egyszerűen, szadizmus, mazochizmus, hülyeizmus miatt.

Szadizmus: röhögök, ha valaki elcsúszik a padlón.
Mazochizmus: akkor is, ha én.
Hülyeizmus I: egyébként is.
Először porszívózás és csak utána jöhet a felmosás.

Hülyeizmus II: a porzsák tartalmának tüzetes, gasztro-enterológiai átvizsgálása, hátha van benne valami. Sosincs, de akkor is, csakazértis. Hülyeizmus a négyzeten.

Aztán kötök.
Legyet.
Horogra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése