2016. június 17.

Szinte-betli a Tiszán

Rőfnyi őn a Tiszából
Már megint június van.
Ha június, akkor tiszavirágzás.
Érdekes és tanulságos a fórumon megjelenő infómorzsák összeállítása. Az teljesen természetes, hogy senki sem fogja leírni azt, hogy mondjuk:
- A Tiszabő-i (így kell helyesen írni újabban) helységnév-táblától északra lemész a folyóhoz és onnan lefele van egy kavicsos csendesebb szakasz. Na ott, tegnap olyan rajzás volt, hogy ihaj, degeszre fogtam magam.
Merthogy aztán másnap megnézheted az álomhelyet!!!

Álom helyett majd szembe nézel a valósággal, amikor tíz, horgásznak nevezett alak fogja szanaszét csapkodni és "lehalászni" a pályát. 
Így tizedelték meg idén, néhány nappal tilalom előtt a Váli-víz jászkeszegeit, néhány évvel ezelőtt a Zagyva csukáit és sorolhatnám.
Úgyhogy lassan a hellyel!

Tavalyi pályánkra mentünk ki ismét. Anélkül, hogy szertekürtöltük volna a helyre vonatkozó tudnivalókat, már így is érezhetően megnőtt a horgászó "érdeklődők" száma; a nézelődők pedig...
Komolyan mondom, egyeseknek mintha az agyuk helyett tökfőzelék lenne.
A rajzás sűrűjébe hajtanak teljes sebességgel több tíz lóerős hajókkal, a hajó orrában feszítő idióta pedig számolja, hogy hány kérész csattan szét a pofáján. A széttrancsírozott kérészekről nem is beszélve.
Bárcsak néhány ólomkérész is repkedett volna...
A nézelődők zöme viszont cammogó ladikokban, őszinte csodálattal, egyesek megilletődötten, szájtátva nézik végig az egyedülálló jelenséget, a természet eme gyönyörű mutatványát, ami mindannyiunknak megadatott megélni.


Ifihorgász oktatás a rajzás előtt. Ekkor még nem tudtuk, csak sejtettük,
 hogy erős rajzás várható

Hét óra magasságában jelentek meg az első bogarak.
A csónak ülőkéjén vedleni próbáló hímet igyekeztem levideózni, de a szél félbe szakította a mutatványt.
Perceken belül nagyon erős rajzás indult, megjelentek a nőstények is és beállt az igazi tiszavirágzós előadás.
A halak- szokatlan módon- nagyon lassan álltak rá a terülj-asztalkámra és amikor ráálltak sem volt "az az igazi" tiszavirágos vircsaft. Inkább komótos, válogatós csemegézésnek mondanám, mintsem önfeledt habzsolásnak. 


A farka bele se fért a képbe
Fél órával később néhány figyelmetlen fenekeszeg összetévesztette a legyemet a kérésszel és horogra is akadt. Négy halat sikerült fognom, két méretest és két kisebbet. Visszanézve a fotókat, mindezt tizenöt percen belül. Se előtte se utána semmit.Terítéken egy kisebb. Visszaküldtem őket táplálkozni


A túra legszebb hala. Korona Tisza-királynő fején

Este tudtam meg, hogy más még ennyit sem fogott, de ez nem olyan lényeges.
A Tisza megint megajándékozott bennünket, de jó úrnő módjára igen szerény, visszafogott, tartózkodó és szemérmes volt.
Most többet mutatott de kevesebbet adott.
Mondtam már, hogy szeretem a Tiszát? Azt hiszem, igen.
Jól van ez így!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése