2012. október 6.

Kereket oldó csukák


A győztes

- Pecázni megyek, ha vénasszonyok potyognak is az égből, - ordítottam bele a legyesdobozomba nemrég, ahonnan a dohos régi és a frissen kötött csinos csukalegyek zavartan pislogtak rám, csillogó szemeikben az őszinte kérdéssel, hogy aszongya:
- Nos, miért ne?! Menjünk!!!
- Na álljatok csak meg, majd jól megfürdetlek benneteket, némelyetek majd a sás szárán fog veszni, hősi beakadt katonaként, másoknak víz alatti tuskókba törik bele a foguk és a szerencséseket tűéles csukafogak fogják karcsúbbá harapdálni. Menjünk hát!
- Menjünk a friss levegőre!!! - ujjongott a társaság, mert hetek óta tartó bezártságukban csak a naftalin meg a légyragasztó bűzét szagolták; és mi tagadás, bizony egy kis fürdetés is rájuk fért volna.
Aztán lett, friss levegő is és fürdetés is.

Szélcsend délelőtt


.
Szeptember utolsó vasárnapján nyílt meg hivatalosan a csukaszezon az S-II tavon. Ez a múlt héten volt és fergetegesen pergetve egy nap alatt a meghívott diszes pergetőgárda kb. 120 csőrőst cibált ki a tóból. Volt közöttük 90 cm fölötti is.
Tegnap rápróbáltunk mi is.



A bakonyi "eső"


.

Előtte telefonon megkérdeztem, lesznek-e bojlisok?
A tavaszi tapasztalat alapján "bojlismentes" napot és vizet szerettem volna. Lehet, hogy a tógazdák rájöttek, hogy a két homlokegyenest különböző habitusú és filozófiájú módszer nem fér meg szorosan egymás mellett, ezért megoldották, hogy ne zavarjuk egymást. Rövidre fogva: nem zavartuk egymást.
A halőr ugyan megmagyarázhatatlan okból pökhendi és furcsa, mintha mi lennénk érte és nem fordítva, de hát ez legyen az ő baja és a tulajdonosoké.





Az éjjeli vihar után semmi jóra nem számítottam, de szerencsére délelőtt a szél elállt és a beígért eső amolyan "bakonyi eső" módján délután szél formájában hullt ránk.


Szárítkozó sorkatonák akció után



.
A csukák- lehet, hogy a front miatt - furcsán és finnyásan viselkedtek és a pár nappal azelőtti pergető-invázió alaposan elbátortalanította őket. A kapások inkább elnehezedés, vagy óvatos csipkedés formájában jelentkeztek.
A Jezero Joca csukáinak brutális lerohanásaival és a nagy csukalegyek bátor támadásával szöges ellentétben, itt inkább közepes, vagy annál kisebb szrtímerekre volt mozgás. A  pergetők kisméretű támolygókkal, meg mittudomén milyen apró kütyükkel pecáztak rájuk, eredményesen.
A sok csilivili pergetőcsali rossz tapasztalata magyarázhatja azt, hogy inkább a sötét színű legyek iránt volt érdeklődés.


Ernő nem dob tailing-loopot
Horgásztársamnak hét értékelhető, látványos kapása és akciója volt, furcsamód mindenik az első néhány másodperc után lemaradt. Mit mondjak, nem volt vidám...







Sorkatonák szárítóban















Fekete-fehér "szemétsztrímer"


Én egyet emeltem csónakba, egy másik pár másodperccel a kapás után lemaradt, a harmadik pedig a szokásos patthelyzet: a csónaktól egy méterre, már felemelt botnál a mélyből feljön a hal, rávág a légyre. A bottal bevágni biztos bottörés, zsinórral bevágni már nem lehet, megemeled reflexből, ahogy lehet, de nem akad meg rendesen így két piruett után elmegy. Ezt sajnáltam a legjobban, testes jószág volt, láttam, mert előttem egy méterre kapta el a legyet. 

Bauxit
Az SII tó Várlapotától délre található.
Kötelező C&R, pontymatrac és nagyméretű merítőháló.
Napijegy 2900 forint.
Sportjegy (partról) 1500 forint.
Csónakbérlés 1000 forint (vigyél magaddal elektromos motort, ha van)
Csónakfoglalás az érkezés sorrendjében (telefonon nem lehet).
A csónakok borzasztóan mocskosak és rossz állapotúak.
Érdeklődd meg jó előre, hogy van-e valamilyen rendezvény a tavon, mert ha van, akkor...magadra vess.



A személyzet arrogáns, a büfé felejtős, a helyszíni horgászbolt nem horgászbolt.
Nálam a "nemszeretem" kategóriát súrolja.
Pedig van benne hal. Sok.

5 megjegyzés:

  1. Jól összefoglalt beszámoló.Szép csukát fogtál. Gratulálok. A viselkedésükkel kapcsolatban.(már mint a csukákról).- Nálunk a Zagyván viselkednek hasonló módon. Itt is agyonpergetett a víz.Jellemző a ránehezedés szerű kapás. (Tudod az kell is nem is). Sokszor csak a légy végébe csimpaszkodik,följön,meglát,ki köpi. Vagy a behúzáskor marad a szájában a légy farka. Mintha borotvával vágták volna el a horog előtt.
    Hiába az öregebb csukák már ravaszak.Sok trükköt ismernek. Ide értve a szabadulást is!
    Részemről a tanúság. 1- no ide sem megyek!.2-csukázni jó.Főleg ha egy egy rafinált öregebb példányt sikerül fogni.
    üdv.János(623).

    VálaszTörlés
  2. Kösz a gratulát.
    Látom te is nyomatod ezerrel, kisebb- nagyobb sikerrel a Zagyván.
    De csukázni...tényleg jó.

    VálaszTörlés
  3. Mi csak szimpiboynak hívtuk a halőrt, büfést akkora tapló.
    dook

    VálaszTörlés
  4. Taplóból nincs hiány sajnos. A csuka viszont szép.

    VálaszTörlés
  5. Ugyanott, ugyanaznap, egy pergető (UL-volt, amennyire én értek hozzá) egy akkora csukeszt akasztott, hogy ihaj. Méteresnél is nagyobb volt, viszont köze nem volt hozzá, 10 másodperc alatt megtépte.

    VálaszTörlés