2012. június 5.

Szelek tava, a Berekalja

Három alkalommal látogattuk meg a tavat, amely Szügy község határában patakduzzasztással jött létre.
István barátom helyismerete révén találtam egy olyan vizet, amely halbőségében, hangulatában szerintem ritkaságnak mondható.
Felülete 22 hektár és kb. egynegyede kíméleti terület, ahol vidám halmenyegzők tartatnak, s a sikeres nászok ivadékai ideiglenesen bölcsődei elhelyezést kapnak a sűrű növényzet takarásában.
Telepítés nagyon ritkán van és akkor is ponty és csuka, a helyi igényeknek megfelelően, ami ma általános tendencia. A jónép 3+ kg-os pontyot szeret fogni. Mi legyesek pedig örüljünk, amíg ez így van.


Egész pontosan két dolog teszi emlékezetessé számomra ezt a tavat: halbősége és az állandó szélfúvás. Minden alkalommal erős szél fújt és csupán néhány órás relatív szélcsenddel örvendeztetett meg, amikoris elő lehetett venni a legyezőmotyót.

Arra van a kifolyó

Hattyúcsalád, hat pipével

Dévér légyre a kisebbek közül


Legyes potyka, kb. kétnyaras, fekete hátú. Tele van a tó ezekkel a retúr halacskákkal, a nagyokat már sokkal nehezebb megfogni, a mélyebb helyeken turkálnak

Szák tartalma visszahelyezés előtt
A tóban sajnos van törpeharcsa is. A helyi horgász-egyesület komoly erőfeszítéseket tesz kiirtása érdekében. A kizárólag törpeharcsára horgászók jelentős tagdíj-kedvezményt kapnak.

Helyi erő törpeharcsa-irtó szerkentyűvel.

egy kb. 40 éves Shakespeare üvegbot a legfőbb fegyvere
Fontosabb infók:
- Napijegy 2400 Ft (ezért 2 db. békés halat, 2 db. ragadozót és 5 kg egyéb halat vihet el, aki akar)
- A jegyet reggel 6 órától a helyi kocsmában lehet megvenni (akár napokkal előre is).
- A halőrzést és az ellenőrzést nagyon komolyan veszik. Minden helyi egyesületi tagnak jogában áll ellenőrizni a horgászokat. Ezzel nem élnek vissza, nem alkalmatlankodnak, szóba állnak a vendéggel, tanácsokkal látják el, kedvesek, segítőkészek.
- Csónak használata tilos, pedig ejjh, milyen rablásokat láttam a nádszigetek környékén!!! Milyen harapások voltak félkilós kárászok oldalán!!! Fogtak itt 10 kilós csukát is.
- Süllő is van szép számban.
- Harcsa nincs, azt a közeli Magyarnándorban kell keresni. Majd legközelebb.
- A tó kb. 90 km- re van Budapesttől.
Útba esik Ipolyszög, ahol tervbe vettünk egy ipolyos legyezős pecát, a helyiek szerint sok a domolykó, amire ők - nagyon helyesen - nem horgásznak.
Isten tartsa meg a jó szokásukat.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése