2013. május 13.

Nedves és szőrös

Nedves, szőrös és aránylag nagy legyek
Igen, pont én is arra gondoltam, amikor megkaptam az első útbaigazításokat, már ami az Eger-patak domolykóinak aktuális ízlését illeti.
Tavaly már a nagy kánikulában, rendkívül alacsony vízállásnál eldöntöttem, hogy tavasszal szerét ejtem majd az Eger-pataknak. 
Most pont úgy alakult, hogy pisztrángtelepítés után pecázhattam. A patak lenyűgöző, ahogy kövek, falak, meredek partok között, megszámlálhatatlan híd és passzázs alatt, itt-ott szennyezett és nagyon szennyezett befolyók által oldalba bökve kitartóan kettészeli a várost.

A városlakóknak feltehetően már föl sem tűnik, ahogy suttyomban meghatározza útvonalaikat. Vajon kiszámolta-e már valaki, hogy egy egri polgár naponta hányszor kel át a város "folyóján"? Szerintem meghökkentő szám lenne.
Ezt a szimpatikus vízfolyást vette kezelésbe néhány éve a Műhosz és úgy tűnik, hogy a kitartó, hozzáértő és lelkiismeretes munka meg fogja hozni az eredményét. A patak aránylag tiszta, rendszeresen telepítünk domolykót, pisztrángot, jászt; a köztudatban legyes vízként kezd rögzülni. 


Peca közben két "beszólás jött az oldalvonalról": az egyik megkérdezte, hogy van-e pisztráng (ő már sejt valamit), mondtam biztos van, de én nem fogtam, a másik meg azt kérdezte, hogy:
- Na, fogott-e harcsát?
Erre azt válaszoltam, hogy:
- Nem, de cápát sem, viszont ezt ma már a második gyökér kérdezi tőlem.
Elsipircelt.


Vadkacsalád
Mindkét nap a reggeli órákban próbálkoztam. Először az Egészségház alatt, a strandnál. Szinte minden bokor alól ki tudtam imádkozni egy-két domit. A legfontosabb volt a parttól 10-20 centire dobni, nem toccsanósan, csak úgy pottyanósan, nagy, nedves, szőrös legyekkel. A kisebb szárazra az ivadék is rárajtolt, nem is kötöttem föl ilyet.

Pikkelyhiányos sérülés

Minden, 20 centinél nagyobb domin megjelenik

Vajon mi lehet az oka?
Reggel hét óra körül egyszerre bezavarosodott ez a szakasz, pillanatok alatt sárlé folyt a mederben, eső nem esett, valahonnan beleeresztették. Nem volt büdös, szennyezettnek sem látszott, csak nagyon zavaros.
















Pipacsok patakkal
Itt ért véget a peca, fölköltöztem a felső szakaszra (Li..l) és újabb két óra örömpeca következett. Gázlócuccot nem is vittem, csak úgy a partról.





Másnap hajnalban ismét a strandnál próbálkoztam, ugyanaz a halbőség, ugyanaz a méret. A strand hídja alatti gödörben megsejtettem a pisztrángokat, de csak egy-két domit tudtam kiimádkozni belőle, a pisztrángok hallgattak.

Nagy légy, kicsi domolykó

Az átlagméret

Megjegyzem, hogy a két nap alatt sehol egy pecással nem találkoztam.
Jelenlétünk viszont érezhető és kézzel fogható. Másnap a strand hídján láttam a nyomunkat, még Ati is járt erre. Biztos, hogy Frankhonból ugrott haza egy icipicit pecázni és az Eger-patakot célozta meg a Vág helyett.

Viszlát, Eger-patak!







6 megjegyzés:

  1. Szép halacskák.

    A találóskérdést gondolom ismered:
    Kívül szőrös, belül nedves, a szívemnek igen kedves. Mi az? (csikóbőrös kulacs) ;-)

    VálaszTörlés
  2. Én pergetni szoktam itt évente 1-2 alkalommal. Most is voltam arrafelé, de a beszólások, meg a sok idióta bámészkodó miatt már inkább le sem mentem. Legközelebb lehet azért az erdei szakaszokra majd rápróbálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld meg Andornaktálya környékét is. Ott sokkal kevesebb a szájtáti.

      Törlés
  3. Sziasztok,
    Az Eger patakkal vannak gondok az éven peca szempontjából. :(
    Mikor a vízállás - átlátszóság rendben lenne, akkor a belvárosi szakaszon munkagépekkel dolgoznak a mederben (ez a cikkben említett zavarosság oka) csak akkor meg nem dolgoznak benne, mikor árhullám jön le, de ez az időszak ugye meg nekünk se jó...
    A sas úti hídtól lefelé már zavartalanabbul tudsz horgászni, én a K2es híd és az andornaki határ közti szakaszt pergetem, 38cm volt a legszebb amit sikerült fényképezni.
    A felső szakasz maradt csak ami peca szempontjából független a medermunkálatoktól.
    Bocs a hosszú hszért és hogy pergetőként legyeskedtem itt, de szeretem ezt a vizet.
    Üdv, Laci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Laci! Kösz az infókat. Teljesen mindegy, hogy perget, vagy legyez az ember, a legyezés úgyis szebb (hihi, vicc volt!). Ez a patak pedig nagyon szórakoztató tud lenni. Én is szeretem.

      Törlés