2012. augusztus 27.

Egerpatakozás

Fenyőerdő
Az a hír járta, hogy alig van víz az Eger patakban. A fórumokon vajmi kevés infó jelent meg az utóbbi időben erről a vízről, ennek ellenére egy hosszú hétvégén kipróbáltam néhány szakaszát. Mellesleg az egerszalóki gyógyvíz és "sódomb", mészkőlerakódás szakmai szempontból is érdekelt, ezért szállásunk ennek tőszomszédságában egy négynapraforgós apartmanházban volt.

Elől a sódomb, hátul fenyőerdő, szép hely.
Az egerszalóki "sóhegy"
A mélyből feltörő termálvíz, amely főleg hidrogénkarbonátos jellegű, 65-68 °C fokos forróvíz. Ez lehűtve kerül a közelében kialakított szabadtéri strand medencéibe és főleg gyógyvízként hasznosul.




Mini duzzasztómű
Első nap: Andornaktálya.
A sorfalu rögtön Egertől délre húzódik, a főutcától jobbra folyik a patak, szinte minden utca a patakpartra visz.








Kerti gloriett (Mocsáry-kastély)

Találomra, mindenfajta helyismeret nélkül, véletlenül a volt Mocsáry-kastély parkjához hajtottam be, ahol a hajdani szép idők egyik - csodával határos módom - fennmaradt építménye még mindig látható, a kerti gloriett (kupola), ami alatt hajdanán élő zenét élvezhetett az úri közönség. A kupola körül hajdanán csónakázó tó volt, a medre ma is jól kivehető. A száz évvel ezelőtti tulajdonos, Mocsáry Lajos, az Eger patak vizét felduzzasztva vezettette a tóba. A duzzasztógát maradványai ma is láthatóak, a partot kövezéssel tovább erősítették és egy kis zúgó alakult ki a patakon.

Ginkgo feltámadás
 A hajdani kastélykert helyén, a patak partján, egy futballpályányi sík terület, manapság itt tartják meg a különféle rendezvényeket. A növényritkaságok közül egy páfrányfenyőt (Ginkgo biloba) találtam, valamint platánmatuzsálemek maradványait, amelyek kivágott csonkjai mellől új fák nőnek.

Platán feltámadás

















Nagy forróság volt, 36-37 fok árnyékban, hetek óta eső nem esett, a terület kopár pusztaságnak tűnt. Normális időben valószínű, hogy szebb ez a vidék, most nagyon lehangoló volt.



A patak, hisz ezért jöttem
Szerkó, rövid #4- es bot,
Néhány arasznyi meleg víz, alacsony vízhozam, a nagyobb halak a kisebb-nagyobb gödrökben meghúzódva sínylődnek, nappal egyáltalán nem táplálkoznak. Ilyenkor csak a kisebb domik vetik rá magukat - szinte azonnal - a beeső szárazlégyre, légyen az hopper, CDC F-fly, bármilyen kérész, hangya, darázs, akármi.
Nimfával is fogtam, de sokkal nehezebben.

Pisztrángot nem láttam
Másnap a belvárosi vizet céloztam meg. A kibetonozott, rendkívül alacsony, itt-ott szeméttel tarkított patakmeder láttán, a nagy forróságban inkább beültünk egy fagyizóba és mesés mennyiségű adagokkal hűtöttük magunkat. A fagyi után irány Felsőtárkány. A tó melletti vendéglőben nagy csalódás, a vadmalac leves ehetetlen (penész ízű) így hát éhesen maradtunk.
Szemügyre vettem a tó legelésző pontyait, utána vissza Egerszalókra, késő délután gyógyfürdőzés.
Vasárnap délelőtt megint Eger patak, most a város északi részén a Lidl környékén.
Sok hal, de apró, ugyanúgy reagáltak a legyekre, mint az andornaki szakaszon.

Aligvíz az Eger patakban, 2012 augusztus
 
Befolyó a Lidl mellett

Egri domi arasznyi vízből

Mindent egybevetve, jó hétvége volt. El tudom képzelni, hogy normális vízviszonyok között nagyon élvezetes lehet a horgászat.
Nekem így is az volt, hisz egy hónapja nem voltam pecázni.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése