2011. március 27.

Duzzogás a Pó folyó partján

Hosszas készülődés előzte meg társaságunk egy hetes horgászkirándulását a Pó deltájába március 21- 27 között. Két nap út, 5 nap peca.
Ezt megelőzően kelléklisták készítése, gigalegyek kötése, #8-11 legyezőfelszerelés előkészítése, információk beszerzése, feltuningolt várakozás.
.

Szállásadónk egy Olaszországban élő magyar nő, nagyon kedves.
Megérkezéskor jön a hír, hogy árad a Pó, pontosabban tetőzik, ami a halfogás szempontjából minden Pó- tapasztalt horgász szerint jó, mert a táplálékhalak a partközelbe húzódva maguk után vonzzák a harcsákat is.
Elhiszem, de ezen a kávébarna, hatalmas farönköket sodró, számomra ismeretlen oldalágon (Po di Goro) biztosan nem fogok csónakázni.
Maradnak a csatornák.
Csatornapeca

Az egész deltát becsatornázták. A főág és a mellékágak hatalmas védőgátak közt folynak, a valahai ártereket kisebb-nagyobb csatornák szabdalják, helyenként átemelő szivattyútelepekkel.
Szerintem csak itt, a Pó deltájában, a csatornahálózat összhossza többszöröse a hazainak.
A csatornák két oldalán többnyire közlekedésre alkalmas kisebb gátak, nemegyszer ezeken vezet a főút is, ezekről tartják karban, rendszeres kotrással a medret. A vízmélység ritkán több egy méternél.
A szervízutak mellet azonnal megművelt földterületek kezdődnek.

Kultúrtáj…lenne, de sivár
Keresve sem találtam például bokrokat. Madárcsicsergést sem hallani.
Minden ötödik porta elhagyatva, romosan emlékeztet a hajdan jobb időket élő olasz deltai mezőgazdaságra. Vízben itt nincs hiány.

S a horgászat?
A víz melletti éjszakai ücsörgést kedvelők számára jó, szállásunk másik társasága fogott is 10- 30 kg közötti harcsákat, de csak éjjel, angolna vagy giliszta csalival.
Csónakból horgászót nem láttunk.
A helyiek óriási, 8-10 méteres nyélre szerelt hálókat lógatnak a parti sekélyesbe, amelyeket néha- néha megemelve kiszedik belőle a kisebb halakat, azokat viszik el (a pontyot is), a nagyokat pedig visszahelyezik. Számunkra furcsa, de van benne logika.
A harcsát gyűlölik, a ponty a „szent tehén”.
Láttunk még egy cseh társaságot, akik sátrakban laktak a Pó partján. Nagy, 10 literes műanyag kannákat horgonyoztak le a parttól 10- 15 méter távolságra, egymástól 10-20 méterre. A bójához kötötték vékony zsinórral az angolnával felcsalizott úszós szereléket és várták a jószerencsét.

Ez nem az én műfajom.

Találtunk végül a folyón egy szép öblöt,
ebben lehetett nagyobb dévéreket fogni
Szórakozásképp jó volt, de teljesen fölösleges ezért több száz kilométert utazni. Keszegezni itthon is lehet sokkal kellemesebb környezetben.
Egyszóval, aki harcsát akar fogni pocsolyából, vagy vadvízi életveszélyes csónakázással, azok számára irány a Pó!
.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Nemigazan ertem ha legyezni mentel miert nem tudtal? A zavaros viz miatt?

    VálaszTörlés
  2. Szia.
    Azért tengeri pérre,csaphattatok volna kicsit,ha már minimális helyismerettel rendelkeztetek.Fel úsznak a kisebb csatikon is.
    Egyébként a házigazdátok csak néhány csatit ismer.De,ha kérdezitek tud mondani jó helyet...Voláno,Bianco stb....A szállás közelében kevés már a hal,menni kell érte.Egyébként balinból mázsaszám lehet fogni a csatikon.
    Üdv.: Dan

    VálaszTörlés